Normy spawalnicze i jakość powierzchni w urządzeniach ze stali nierdzewnej

Odpowiednia technologia, precyzja spawania, a także przestrzeganie obowiązujących norm pozwalają na wysokiej jakości obróbkę stali nierdzewnej i przyczyniają się do uzyskania estetycznego, trwałego, a ponadto bezpiecznego wyrobu gotowego. Ma to szczególne znaczenie w przypadku takich urządzeń dla przemysłu spożywczego jak blanszowniki, pasteryzatory czy wanny serowarskie, ale też dla branży chemicznej, farmaceutyczno-kosmetycznej czy przemysłu warzywno-owocowego.

Co to są normy spawalnicze?

Aby procesy spawalnicze były przeprowadzane odpowiednio, z uwzględnieniem odgórnie przyjętych wytycznych, niezbędne jest zachowanie norm spawalniczych, czyli zestawu wytycznych określających zasady prawidłowego wykonywania połączeń spawanych. Dotyczą one obróbki od momentu przygotowania materiału, przez sam proces spawania, aż po kontrolę jakości i odbiór gotowego elementu. Ich zadaniem jest zapewnienie, że każdy spaw spełnia określone wymagania wytrzymałościowe, geometryczne i wizualne. W praktyce oznacza to, że konstrukcje wykonane zgodnie z normami będą bezpieczne w eksploatacji i odporne na czynniki środowiskowe, takie jak korozja czy zmiany temperatury.

Jakie normy obowiązują w Polsce i UE?

Zarówno na terenie Polski, jak i UE obowiązuje wiele norm dotyczących spawania. Podstawową z nich jest EN ISO 3834 obejmująca poziomy od podstawowego po rozszerzony i określająca wymagania jakości dotyczące spawania materiałów metalowych.Drugą ważną normą jest EN ISO 9606, która reguluje kwalifikacje spawaczy, oraz EN ISO 15614, dotycząca kwalifikacji technologii spawania (WPQR). W przypadku konstrukcji ze stali nierdzewnej niezwykle istotne są również wytyczne normy EN 1090, odnoszącej się do wykonania konstrukcji stalowych i aluminiowych.W branżach takich jak spożywcza, farmaceutyczna czy chemiczna stosuje się również normy dotyczące czystości i higieny powierzchni, m.in. EN 1672-2, która precyzuje wymagania dotyczące konstrukcji urządzeń mających kontakt z żywnością.

Na co zwrócić uwagę przy spawaniu?

W spawaniu najważniejszy jest dobór odpowiedniej metody (najczęściej TIG (GTAW)) pozwalającej zachować wysoką czystość spoin i kontrolę nad procesem. Innymi ważnym czynnikiem jest także przygotowanie materiału (oczyszczenie krawędzi, usunięcie tlenków). Należy również zadbać o ochronę gazową z obu stron spoiny (tzw. osłonę grani) i pamiętać o kontroli jakości – zarówno wizualnej, jak i nieniszczącej (np. metodą penetracyjną lub radiograficzną).

Klasy tolerancji, wymiarów i chropowatości w konstrukcjach stalowych

W konstrukcjach stalowych wspomniane klasy określane są przez konkretne normy (np. PN-EN ISO 286-1 czy IT6-IT11). To one definiują dopuszczalne nieścisłości końcowych wymiarów w odniesieniu do wymiaru nominalnego, a w przypadku chropowatości – jakość obróbki od zgrubnej do bardzo dokładnej. Za każdym razem wybór klasy podyktowany jest wymaganiami projektowymi, ale też możliwościami finansowymi inwestora, czy przeznaczeniem konstrukcji. Im wyższa klasa, tym większe koszty.Firma Instal-Inox dysponuje następującymi normami:
  • PN-EN ISO 17637,
  • PN-EN ISO 14732,
  • PN-EN ISO 9606-2,
  • PN-EN ISO 9606-1,
  • PN-EN ISO 9017,
  • PN-EN ISO 5173,
  • PN-EN ISO 3834-2,
  • PN-EN ISO 1090-2+A1,
  • PN-EN 1090-1+A1.
Zapraszamy do skorzystania z naszych usług.
Instal-Inox

Instal-Inox Sp. z o.o.

Gniewczyna Łańcucka 626
37-203 Gniewczyna Łańcucka, PL
NIP: 794-183-31-73  |  REGON: 521631237

Tel.: +48 16 677 47 66
E-mail: biuro@instal-inox.pl